Oekraïne

Bericht van werkgroep noodhulp Oekraïne

Het is super om te zien hoe zoveel mensen in de gemeente zich inzetten. Op veel manieren wordt geholpen.

Lijkt het je leuk om je bijdrage te leveren aan de werkgroep? Of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons op. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We focussen ons vooral op hulp aan de Reformed Babtist Church in Shepetivka, van waaruit goederen verder in noodlijdende gebieden uitgedeeld worden.

De nood in Oekraïne blijft hoog. Daarom blijven we geld en goederen inzamelen. In de MK en HS staan inzamelpunten. En, wat nog belangrijker is, bid je mee voor vrede?

We kwamen in contact met een enthousiaste en informele groep Nederlandse vrijwilligers, die noodhulp in Oekraïne wou verlenen. Deze groep had nog geen specifiek doel. We hebben deze groep in contact gebracht met de Reformed Babtist Church in Shepetivka, zodat ze vanuit daar hulp konden verlenen. Ook hebben we samen met de groep enorme hoeveelheden goederen voor noodhulp ingekocht.  Het filmpje van de reis staat in Scipio, en op de website. Hieronder hun verslag van de reis.

Verslag reis naar Oekraïne

Hierbij een kort berichtje van ons, nadat we terug zijn gekomen uit Oekraïne. Allereerst onze dank voor uw financiële steun, maar meer nog voor uw gebed tijdens onze reis.

In maart zijn we met een groep van 20 vrijwilligers richting de grens van Oekraïne gereden. We hadden verspreid over het land een aantal inzamelingsacties georganiseerd en met deze hulpgoederen onze bakwagens volgeladen. Aan de grens van Oekraïne kregen we te horen dat veel hulpgoederen de grens niet overkomen en in de depots in Polen blijven hangen. Daarom zijn we doorgereden naar Lviv, de eerste grote stad in het westen van Oekraïne. Op de terugreis mochten we 17 vluchtelingen meenemen en onderbrengen bij gastgezinnen die we van te voren hadden benaderd. Deze reis heeft een grote impact op ons allen gemaakt en daarom besloten we in april nogmaals te gaan. Deze keer wilden we dienen in Oekraïne zelf en daarom waren we op zoek naar een lokale contactpersoon.

Jullie kerk bracht ons in contact met Nikolaj en de Reformed Babtist Church, vanwege de nauwe contacten die jullie als gemeente hebben. Samen hebben we deze reis voorbereid. We kregen te horen welke hulpgoederen voornamelijk nodig waren, welke taken er voor ons waren ter plekke, hoe het zit met de veiligheid, enz. enz. Er kwam heel wat voorbereiding kijken bij deze reis en dat ging gepaard met veel blijdschap, maar ook met teleurstellingen. Maar uiteindelijk mochten we met 3 bakwagens vol met hulpgoederen, één 9 personenbus en ontzettend veel giften naar Shepetivka.

De hulpgoederen konden we ter plekke uitdelen en vanwege het grote bedrag aan giften, konden we steeds blijven inkopen en opnieuw uitdelen. Elke avond posten we foto’s en video’s via onze social media kanalen, met daarbij een betaallink zodat mensen in Nederland geld konden blijven geven. De foto’s en video’s maakten ontzettend veel indruk want in totaal hebben we een bedrag van 33.000 euro aan giften ontvangen. Wanneer ons geld op leek te zijn na een dagje inkopen en uitdelen en we keken de volgende dag op onze bankrekening dan bleef het geld binnenstromen. Het deed ons denken aan de weduwe in Zarfath en we voelden ons erg gezegend.

Met de hulpgoederen hebben we verschillende dingen gedaan:

  • Een bevriende kerk in Malyn bevoorraad
  • Schuilkelder bevoorraad
  • Ter plekke naar allerlei vluchtelingen gebracht
  • Een geheime locatie van de overheid bevoorraad
  • Het treinstation in Shepetivka bevoorraad
  • Uitdelen aan vluchtelingen in treinen die voorbij kwamen
  • De kerk in Shepetivka bevoorraad

Behalve het brengen van hulpgoederen mochten we ook een stukje hoop brengen. We mochten vertellen dat er in Nederland gebeden wordt en dat ons volk met hen meeleeft. We mochten broeders en zusters een hand geven, een knuffel, in de ogen aankijken of samen bidden. De vriendelijkheid en gastvrijheid van Nikolaj, zijn familie, de kerk maar ook alle andere burgers die we gezien en gesproken hebben zal me altijd bij blijven.

Onze groep kwam uit een diversiteit van kerken maar de kerkmuren vielen daar weg. Samen mochten we zoals het in Mattheus 25 zo mooi staat de hongerigen te eten geven, de dorstigen te drinken, de naakten kleden en onderdak bieden aan hen die geen onderdak hadden.

De nood is nog steeds groot(we horen nog elke dag verhalen via Nikolaj), maar onze Koning roept ook nog steeds: Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.

Een hartelijke groet en Gods zegen,

Namens onze groep, maar ook vanuit de Reformed Babtist Church van Shepetivka.

[Bekijk hier het filmpje van de reis]

 Afbeelding1

Afbeelding2

Afbeelding3

03
mrt
Maranathakerk
Tijd: 09:30

03
mrt
De Hoeksteen
Tijd: 10:00

03
mrt
Maranathakerk
Tijd: 16:30

03
mrt
Jeruzalemkerk
Tijd: 19:30

10
mrt
Maranathakerk
Tijd: 09:30